Sunday, April 13, 2014

Elrajtoltunk!

Egy büszke ember: Dr. James Naismith, a kosárlabda ötletgazdája
Tudta kedves olvasó, hogy a kosársport történetének első mérkőzésén a főszereplőknek mindössze egyszer sikerült betalálni a célpontba, így a végeredmény alapján azt hihetnénk, a Springfieldi Testnevelési Főiskola diákjai 1882. január 20-án inkább fociztak, mintsem kosaraztak. 

Ugorjunk „kicsit” az időben, íme egy provokatív kérdés: vajon a jelenleg 84 éves Carlo Pedersoli (ismertebb nevén Bud Spencer) ifjú korában tényleg olimpikon volt, vagy a Sportszívó.blogspot.ro csapata máris blöffel indít?

Hinnék, hogy az asztalitenisz-világbajnokságok legutóbbi nem európai bajnoka – már ami a hölgyek egyéni versenyét illeti – Bukarestben látta meg a napvilágot, és a szóban forgó személy nem mellesleg hat vb-elsőséget szerzett zsinórban? Igen, ő Angelica Rozeanu, róla a román sportújságírók döntő többsége gyaníthatóan nem is hallott.

De ki lehetett az a székely kislány, aki 1984-ben „mutatványaival” meghódította Los Angelest, és aki mégsem kapott olyan fogadtatást, mint valamivel korábban Nadia Comăneci. Miért nevezték anno a nemzetközi sportsajtóban Székely Évát Pillangókisasszonynak, és miért részesült a sebész-vívó Kamuti Jenő UNESCO Fair Play-díjban? – ezen kérdéseket igyekszünk az elkövetkezendő másfél hónapban tisztázni. Blogunkon viszont nemcsak sporttörténeti érdekességekről olvashatnak, a legégetőbb aktualitások mellett hangolunk a hamarosan kezdődő futball-vb-re, és további színes híreket készülünk szállítani önöknek a sportvilág legfrissebb őrültségeiről.


Jelen blogot a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Újságírás szakán pallérozódó elsőéves hallgatók (2013–2016-os évfolyam) hozták létre. Nem kívánjuk lenyomni a Nemzeti Sportot, és nem célunk betörni a magyar nyelvű sportmédiába, nincsenek konkrét elképzeléseink a látogatottsági adatokról, mindössze a szárnyainkat fogjuk próbálgatni úgy, hogy közben értékes és szórakoztató információkat közvetítünk.

Tartsanak velünk!

Orbán Zsolt (projektvezető)

No comments:

Post a Comment