Monday, June 9, 2014

H2O- egyszerű és mégis összetett

    Még mielőtt megszületnénk, már édesanyánk hasában megbarátkozunk a vízzel, illetve a vízben való lebegéssel.  Akarva-akaratlan felkészülünk arra, hogy majd az egyik leghatékonyabb mozgásformát űzhessük. A sportot, amely segíthet kikapcsolódni, fittnek maradni, vagy akár számos egészségügyi problémát kiküszöbölni. Így talán nem alaptalan azt mondani, hogy ez a sportág szinte velünk egyszerre jelent meg.

     Bár napjainkban az úszás már sporttevékenységnek számít, ez nem volt mindig így. Az ókorban, i.e. 3. században megjelenik már ez a sportág egyes ázsiai kultúráknál. Először a kínaiaknál, majd azt követően a japánoknál is. Az ókorban a görögök az úszást az emberi műveltség fokmérőjének tekintették, és néhány esetben bizonyos munkakörök betöltésére is elmaradhatatlan tényező volt az, hogy az illető úszni tudjon. Ezt követően a rómaiak körében is kedvelt tevékenységnek számított az úszás. A középkorban kissé lecsökkent a népszerűsége, mivel a fürdéssel együtt erkölcstelennek tekintették.  Magyarország a törököknek köszönheti azt, hogy újra népszerűvé vált az úszás, a helyi termálfürdők megjelenésével egy időben.


    A 19.századig csak egyetlen úszónem létezett: a mellúszás. Majd a század vége fele megjelent a gyorsúszás is. Nem sokkal később jelent meg a hátúszás, és a pillangó úszásnem számít a legfiatalabbnak. A békaúszás inkább csak az amatőr úszók körében létező és kedvelt úszónem. Az 1800-as évektől kezdődően az egyszerű úszkálás versenyúszássá nőtte ki magát. 1837-ben alakult meg az első úszóklub, amely német volt. Az újkorban megrendezett olimpiákkal kezdődően már a versenyszámok között is megjelent. Magyarországon 1880-ban rendezték meg az első úszóversenyt Siófok és Balatonfüred között. Az első magyar úszóklubot 1893-ban, majd a Magyar Úszó Szövetséget pár évvel ezután alapították meg. A magyar úszók közül Hajós Alfréd volt az, akinek sikerült az első két olimpiai aranymedált megszerezni.


    Az úszás egyike azon sportágaknak, amelyek egy időben mozgatják meg a legalaposabban a test izomcsoportjait. Hozzásegít a testtartás javításához, a kondicionális- és koordinációs képességek, illetve az állóképesség, az erő és a rugalmasság fejlesztéséhez is. Sokak szerint a gyerekek koncentrációjának és fegyelmének fejlődésében is közrejátszik. A testre és az idegekre egyaránt pozitív hatással van. Akárcsak a futás, az úszás is egyszerre egyszerű és összetett sportág, és nem kell hozzá különlegesebb adottság.


                   http://www.elevenekse.hu/uszas/uszas-tortenete.html
                   http://www.vegtag.hu/egyeb/palyazat2007/uszas_tortenete.pdf )

 Prózsa Lilla Zsuzsanna

No comments:

Post a Comment