Monday, June 2, 2014

Madarat tolláról…


Annak az esélye, hogy valaki ne ismerje Marian Cozma nevét, nagyon kevés. A válogatott kézilabdázó és kiváló adottságokkal rendelkező sportoló tragikus halála országokat rendített meg. A Madár becenévre hallgató játékos bukaresti születésű volt, aki 1982. szeptember 8-án látott napvilágot. Becenevét a természet iránti szeretetéből fakadóan kapta. Gyermekkorában sok időt töltött a szabadban, ahol élvezettel nézte a madarak repülését. Ezért van az, hogy a 211 cm magas beállós nem a méretei miatt kapta ezt a másodlagos nevet.
Marian már kiskorában nagy szeretetet mutatott a sport iránt. Órákig képes volt focizni barátaival. Szülei is válogatott kézilabdások voltak. Két húgára úgy vigyázott mindig, mint a saját szemeire. Igazi féltő testvér volt, aki védelmezte kishúgait. A 30-as számú Ghica Voievod Általános Iskola elvégzése után nem vették fel középiskolába, ezért jelentkezett az Electroaparataj Szakiskolába, ahova legjobb barátjával együtt ment. Öt év alatt nemcsak a szakiskolát, de a középiskolát is elvégezte, ahol mindenki nagyon tisztelte és szerette őt. 



Marian édesapja tanácsára iratkozott be a Testnevelési és Sport Egyetemre. Az egyetem vezetőjének ajánlására kezdte el a mesterképzést a bukaresti egyetemen, amit a halálának évében kellett volna befejeznie. 14 évesen ismerkedett meg a kézilabdával, és az elkövetkező három évben olyan sokat fejlődött, hogy bekerült a Dinamo SK csapatába. Hat hónap elteltével Románia első számú csapatába került, a Dinamo Bukarestbe. 2006 nyaráig volt ennek a csapatnak a tagja, mialatt román bajnokságot nyert és kupagyőztesek is lettek. Profi játékos karrierje során hatvanszor ölthette magára a román válogatott mezét. Válogatottbeli mezszáma a 82-es volt, születési évére utalva ezzel. A román válogatottban összesen 115 gólt szerzett.
Az MKB Veszprém KC vezetősége a 2005-2006-os Bajnokok Ligája idényben figyelt fel az óriási termetű beállósra. A Dinamo Bukarest egy csoportban szerepelt a bakonyi csapattal, ahol Marian nagyszerű teljesítményt nyújtott a két mérkőzés folyamán. Itt összesen 12 gólt dobott, ebből kilencet a veszprémi mérkőzésen. Ezzel a teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, s így szerződött el a Veszprém csapatához. Nagy álma volt, hogy a Barcelona csapatában játszhasson, de ő mégis a magyar csapat mellett döntött.
Mikor megérkezett Magyarországra, csapattársai turistának nevezték el őt, mivel bárhova ment, magával vitte a fényképezőgépét is, és mindenről készített egy-egy képet. A csapattagok elmondása szerint kissé nehezen illeszkedett be az ottani társaságba, de ennek ellenére soha nem lehetett látni rajta a szomorúság vagy csüggedés jeleit. Mindig mosolygott, a többiek egy életvidám embernek ismerték meg. Családcentrikus személy volt, aki legalább napi háromszor felhívta szüleit Magyarországról, hogy beszámoljon nekik hogylétéről. Nagyon szeretett táncolni, szórakozni, szabadidejét is a barátaival töltötte. Akik ismerték, azt mondják, olyan volt, mint egy nagy kerek, aki mindennek tudott örülni. Pozitív hozzáállásával építette a csapatot, vereségek után sem csüggedt el, hanem bíztatta a többieket a folytatásra. Kedvenc magyar száma a Republiktól a 67-es út volt, amiből annyit tudott énekelni, hogy: csillagok, csillagok. Marian 2008 augusztusában tetováltatta karjára mottóját: Nihil sine Deo – Semmit Isten nélkül.
Marian Magyarországon töltött első évében még csak a kisebb meccseken kapott szerepet. A következő évben Mocsai Lajosnál már nagyobb bizalmat kapott, aki kiváló játékost faragott Cozmából. Elmondása szerint rövid időn belül azért tudott Marian ilyen magasra jutni, mert alázattal tisztelte, szolgálta a sportágat és szerette a társait. A meccsek során nagy előnyére vált hatalmas termete, és szép sikereket is ért el csapatával együtt.
Februárig, Marian tragikus haláláig veretlenül vezették a Magyar Bajnokságot és Bajnokok Ligája csoportjukban is közel kerültek a továbbjutáshoz. Marian 72 bajnoki mérkőzésen öltötte magára az MKB-s mezt, és ez alatt 228 gólt szerzett. Halála előtt hosszabbította meg szerződését a klubbal. A beállós emlékére 2009 májusában megnyerték a Magyar Bajnokságot. 


2009. február 8-a emlékezetes dátum marad mindenki számára. Ekkor történt meg a tragédia, mely során a kiváló kézilabdázót egy veszprémi szórakozóhely előtt szíven szúrták. A segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A csapat egy része azon a bizonyos estén ünnepelni szeretett volna, mivel hetedikén 42-23-ra legyőzték Balatonfüred csapatát, s ráadásul az egyik játékosnak néhány nappal a mérkőzés előtt született meg a kisfia. Vacsora után kerültek a Virág Benedek utcai Patrióta Lokál Klubba, ahova Marian barátnőjével együtt érkezett. Akkor este mutatta be csapattársainak először kedvesét. A szórakozóhelyre nemsokára egy 20-25 tagú cigánybanda érkezett, akik még a lenti helyiségben verekedésbe kezdtek. A véres harc a szórakozóhely előtt folytatódott, ahol szíven szúrták Marian Cozmát, aki azonnal belehalt sérülésébe. A sportoló 2005-ben már volt késelés áldozata. Akkor a bukaresti Rapid drukkerek döftek kést a hátába. Sérüléséből azonban hamar felépült.
Marian Cozma – „A két nép őrangyala leszel örökre. Soha nem feledünk.” Ez a mondat áll a játékos emlékoldalán. Halála népeket rendített meg, s úgy a magyar, mint a román hatalmas megrendüléssel fogadta elvesztésének hírét. Édesanyja elmondása szerint a veszprémi játékosok a tenyerén hordozták a fiát, míg édesapja minden egyes meccsükön mai napig szurkol nekik, és buzdítja őket a győzelemre.
Marian két feltételezett gyilkosát az osztrák rendőrség még a történtek estéjén elfogta. A késelést követően a média a cigánybűnözés témájával foglalkozott a legtöbbet. Maga a miniszterelnök is elmondta beszédében, hogy nem szabad ezt a problémát eltussolniuk. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.
Marian Cozma emlékére 3 méter magas bronz mellszobrot is állítottak Veszprémben, ahol minden évben megemlékeznek Madárról. Bukarestben utcát neveztek el róla, még pedig azt az utcát, ahol korábban élt. Halála után elkészült a róla szóló dokumentumfilm is, Szíven szúrt ország címmel. Csapata, az MKB Veszprém örökre visszavonultatta a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát. A Román Kézilabdaszövetség is visszavonultatta Cozma 82-es mezszámát, amellyel a sportoló a román kézilabda-válogatottban játszott. Mariant 2009. február 10-én Veszprém város tiszteletbeli polgárává választotta a veszprémi közgyűlés, a kitüntetést pedig a sportoló édesapja vette át. 2014. február 17-én a veszprémi szórakozóhely előtt bronz emléktáblát avattak tiszteletére.



Sikerei: román bajnok, román kupagyőztes, magyar bajnok: 2008, 2009; 2. helyezett: 2007; Kézilabda Magyar Kupa: győztes: 2007, 2009; ezüstérmes: 2008; EHF-kupagyőztesek Európa-kupája: 1-szeres győztes: 2007/08; EHF Klubcsapatok Európa-bajnoksága: 2. helyezett: 2008.

Vadas Henrietta

No comments:

Post a Comment