Sunday, May 18, 2014

A banán kultusz

   Dani Alves igazán becsületre méltó, nem könnyű eleganciával válaszolni egy olyan kérdésre, ami, ha akarjuk, ha nem, mindenkit érint. A rasszizmus nem jó dolog, s rasszistának lenni pedig bűn, egyesek szerint, de vannak, akik bűnösnek tekintik a rasszista elleneseket.
   Létezik olyan világ, ahol csak a béke uralkodik?
   Létezik, s ezt bizonyítja a brazil labdarúgó családja, barátai és rajongói, akik mellette állnak. A 26 éves fiatalember, aki banánnal dobta meg a sztárt, elgondolkodhat nyugodtan milyen „mély nyomot” hagyott sokak lelkében, nem másért, de akkora lavinát indított el, mint a romantikus vámpíros filmek vagy Elvis sérója, a banán kultusz megszületett és sokáig fog élni, ez már biztos.

Alves barátnője és ismerősei

   Mindenki a hagyományos selfie-t félretette, illetve hozzátett egy banánt. Banálisnak tűnik, van olyan, aki nem érti, de van hatása, kell legyen hatása. Félbe kell hagyni a gyerekes viselkedést, hagyni a feketét s fehéret békében élni, folyton piszkálják a rasszizmus kérdését, de nem veszik észre, hogy ez a legnagyobb gond.
   Az egyetértés és szeretet nem fog egyik napról a másikra megjelenni és mindent helyrerakni, amit egyszer megtettek, azt nem lehet megváltoztatni, de lehet segíteni egy jobb jövő felépítése érdekében. A következő generációkat nem kell tanítani arra, hogy mennyi kárt okozott más bőrszínű testvére, hanem meg kell mutatni, hogy a szeretet határtalan.

   Mindenkinek jogában áll élni az életét nyugodtan és valóban úgy gondolom, hogy Dani Alves ezt próbálja tenni, sokan támogatják, és ez egy nagy lépés az egyenlőség felé.

                                                                                                       Farkas Nóra

No comments:

Post a Comment