Sunday, May 18, 2014

Pózolj banánnal a rasszizmus ellen!

Betegség uralkodik az utóbbi időben a futball egyik legnépszerűbb országában, Spanyolországban. Ennek a betegségnek a neve: rasszizmus. Habár a sportok történetében a rasszizmus mindig is jelen volt a spanyol futballban, az utóbbi időben elszaporodtak a rasszista megnyilvánulások. Például Samuel Eto’o elleni rasszista gesztusok, az angol válogatott fekete játékosai elleni skandálások, Marcelo elleni „Majom!” kiáltások az Atletico Madrid szurkolóinak jóvoltából. Ugyanezzel a jelzővel illeték Daniel Alves-t, a másik madridi csapat, a Real Madrid szurkolói. A focistát sokszor érték rasszista megnyilvánulások, spanyolországi karrierje során.

Áprilisban azonban, a lehető legütősebb választ adta a gyűlölködőknek, ami egy erős rasszizmus elleni kampányt indított el: egy Villareal-Barcelona közti mérkőzésen, a katalánok brazil hátvédje szögletet készült rúgni, amikor a hazaiak egyik szurkolója megdobta egy banánnal. Daniel Alves felvette, beleharapott, majd a maradékot eldobta, és elrúgta a szögletet.


Alves reakciója hatalmas elismerést kapott, és azóta rengeteg futballista, ismert személyiség fotózkodott banánnal. Ezzel elindult a Daniel Alves és Neymar (az első, aki kirakott egy képett fiával, banánnal és egy plüsbanánnal kezükbe) vezetésével kezdődött a rasszizmus elleni „Mind majmok vagyunk” kampány. 


Azóta rengetegen posztoltak a közösségi oldalukra képet banánnal, hogy támogassák Daniel Alves-t és a rasszizmus elleni kampányt. Például Roberto Carlos, Fred, Sergio Agüero, Alberto Zaccheroni, Luis Suaréz stb.

Hogy hatásos lesz-e ez a rasszizmus elleni kampány? Ezt nehéz megmondani még, mivel a rassszizmus eléggé elterjedt a spanyol futballban, és mindig találunk majd egy pár észlényt aki azt gondolja, hogy azzal, hogy „lemajmozza” az ellenfél játékosát, nagyon sokat segít a csapatának. Miközben valószínűleg csak azt fogja elérni, hogy csapatát megbüntetik és őt eltiltják élete végéig a focimeccsekről, mint a Dani Alves-t megdobó Villareal szurkolót. Humoros volt Alves banános akciója, azonban jól belegondolva ezzel, sokkal jobban odaszólt a rassszizmusnak, mint bármilyen tiltás tenné. Felülemelkedett az érzéketlen rasszista megnyilvánuláson és megmutatta, hogy ő nem engedi, hogy megzavarják abban, hogy azt tegye amit igazán szeret: futbalozzon.
Véleményem szerint nincs helye a rasszizmusnak sem a futballban, sem a sportokban sem sehol az élet bármely pontján. Daniel Alves és az őt támogatók megmutatták, hogy felül tudnak emelkedni ezen és egy igazán ötletes módon tették, amiért minden elismerésem számukra.

                                                                                                                         Csomor Cecília


No comments:

Post a Comment