Tuesday, May 13, 2014

Matakó és Brazília, avagy foci VB 2014


Hamarosan rajtol a 2014-es labdarúgó világbajnokság Brazíliában, június 12. és július 13. között. A nyitómeccset São Paulóban a brazilok és a horvátok, a döntőt pedig Rio de Janeiróban, a  Maracanã Stadionban játsszák. A spanyolok remélik, hogy idén is megvédik címüket, a további 31 csapattal együtt 64 mérkőzés, egy új kabala és több millió dollár fényében küzdenek a győzelemért. De mi is az a matakó és pontosan hány millió dollárról van szó? 

Brazil nemzeti színekben pompázik az új embléma

Ha új helyszín, akkor új embléma és új kabala. Az emblémát a 2010-ben megrendezett dél-afrikai világbajnokságon mutatta be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, valamint a jelenlegi rendező, Brazília. Az emblémán a brazil nemzeti zászló színeivel megjelenő kezek formázzák a győztesnek járó trófeát, és persze ott van az idei évszám piros színnel feltüntetve.




Fuleco figurája 


A kabalát pedig első alkalommal 2012 októberében mutatták be egy    brazil tévéműsorban, amely ezúttal egy Közép-Brazíliában őshonos, úgynevezett matakó (háromöves tatu). A színei természetesen a brazilok nemzeti színeinek felelnek meg: kék, sárga és zöld. A nevét internetes szavazás alapján választották ki, a lehetőségek ezek voltak: Amijubi, Fuleco vagy Zuzeco. Végül „Fuleco” győzött.






Caxirola - hangosak lesznek a brazil stadionok
A hivatalos hangszer pedig idén a caxirola, egy tipikus brazil hangszer, amelyet rázni kell (a riói karneválokon is előszeretettel használják). 

Brazíliát, mint az idei vb rendezőjét egyébként a FIFA új rotációs rendszere szerint választották ki. A rendszer lényege, hogy minden világbajnokságra megjelölnek egy kontinenst, és csak onnan jelentkezhetnek országok a rendezésre. Dél-Amerikából csak Brazília jelentkezett, így könnyedén győzött is. Itt legutóbb 1950-ben volt labdarúgó-világbajnokság, és 1978 után az idén lesz először dél-amerikai ország vb-rendező. Ugyanakkor a 2016-os nyári olimpiai játékokat is Rióban fogják megrendezni.

A vb helyszíneit az idén tizenkét brazil város jelenti, azaz: São Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador da Bahia, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife, plusz a döntős Rio de Janeiro. A résztvevő válogatottak országai pedig: Brazília, Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea, Hollandia, Olaszország, Costa Rica, Egyesült Államok, Argentína, Belgium, Svájc, Németország, Kolumbia, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Anglia, Spanyolország, Chile, Ecuador, Honduras, Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Algéria, Görögország, Horvátország, Portugália, Franciaország, Mexikó, Uruguay.

A VB, mint üzlet:
A végső győzelem pedig nem csak dicsőséggel, de 35 millió dolláros pénzdíjazással is jár. A világbajnokság 32 résztvevője között összesen 576 millió dollárt osztanak szét, a győztes 17%-kal kap többet, mint 2010-ben. Minden résztvevő 1,5 millió dollárt kap felkészülési költségként. Azonban a világbajnokság vesztesei sem térnek haza üres kézzel, a világbajnokság csoportköre után kiesők egyenként 8 millió dollárt kapnak. Az egyenes kiesés szakaszban körönként a következőképpen alakul a díjazás:
-          nyolcaddöntő: 9 millió dollár
-          negyeddöntő: 14 millió dollár
-          negyedik helyezett: 20 millió dollár
-          harmadik helyezett: 22 millió dollár
-          második helyezett: 25 millió dollár
-          első helyezett: 35 millió dollár.
Mindemellett a FIFA 70 millió dollárt ad a játékosok klubcsapatainak, azaz a klubok egyenként 70 millió dollárt kapnak minden játékosuk után, aki a tornán játszik. 

A mérkőzések: 
A júniusi meccsek összesített naptára megtekinthető itt (nemzetisport.hu). 

Kádár Hanga

No comments:

Post a Comment