Sunday, May 18, 2014

Guttmann Béla, a portugálok réme

Guttmann Béla Budapesten született 1900 márciusában, zsidó család gyermekeként. Pályafutását futballjátékosként kezdte 1917-ben a Törekvés nevű junior csapatban. 1919-ben az MTK-hoz került, mint profi játékos. Három évig a magyar válogatott tagja volt. Hazájában kétszer szerzett bajnoki címet, majd 1922-ben kivándorolt Ausztriába, ahol csatlakozott a Hakoah Wien futballcsapathoz. Az osztrák csapat tagjaként is kiemelkedő sikereket ért el. Egy amerikai út során New Yorkban ragadt, és ott folytatta karrierét. 1926-ban lett a Brooklyn Wanderers játékosa. Nem vesztegette sokáig az idejét, még ugyanabban az évben következett a New York Giants. Három hosszú éven keresztül tartozott a csapathoz, mire továbbállt. Ezt követte a New York Hakoah, a New York Soccer és végezetül a Hakoah All Stars. 

1933-ban visszatért Ausztriába a Hakoah Wienhez, de már mint edző, nem játékos. Négy évtizedes pályafutása alatt huszonöt csapat játékosait edzette, ezzel bevésve magát a köztudatba, mint egyike a legismertebb magyar edzőknek. Vezette a holland Twentét, az Újpestet, a Vasast. Bukarestben is megfordult, majd lehetőséget kapott a KAC-nál, hogy idősebb Puskás Ferenc nyomdokaiba lépjen. Ezután az olasz csapatok következtek, de 1955-ben végül távoznia kellett, mert összeesküdtek ellene. Az évek során karakán stílusa miatt rengeteg összetűzésbe keveredett, ennek is köszönhette népszerűtlenségét. Nem maradt más hátra, mint kirúghatatlanná nyilváníttatni magát, ami annyiból állt, hogy az incidens után minden alkalommal követelte, hogy a szerződésbe beiktassák: ha a csapat vezet, őt nem küldhetik el.

Csatlakozott a Honvédhez, majd Brazíliába került, és a Sao Paolo vezetőedzője lett.1958-ban világbajnoki címet szerzett, majd visszatért Európába. Portugáliában elvállalta a Porto csapat vezetését. Következő lépésével nagy megbotránkozást keltett a szurkolók körében, mivel váratlanul átpártolt a Benficához, a rivális csapathoz. Guttmann vezetése alatt a Benfica kétszer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európai Kupáját (mai Bajnokok Ligája). Az elsőt 1961-ben a Barcelona ellen, a másodikat egy évvel később a Real Madrid ellen. A Benfica volt az első csapat, amelyiknek sikerült a Real Madridot legyőzni. 

Ideálisnak tűnt az alkalom, hogy végre megjutalmazzák erőfeszítéseiért. Guttmann követelte a jogait, de nem talált megértő fülekre. Ekkor szörnyű átkot szórt a portugál csapatra, amit azóta sem sikerült megtörni. A babona szerint a portugálok a Guttmann-átoknak köszönhetik, hogy alulmaradtak az AC Milannal szemben 1963-ban, amikor a második félidőben Altafini megmentette a csapat becsületét. 1965-ben az Internazionale szedte cafatokra őket, majd rendre jöttek a megaláztatások. Legyőzte őket a Manchester United 1968-ban, az Anderlecht 1983-ban. Következő ellenfeleik a PSV 1988-ban, újra a Milan 1990-ben, tavaly a Chelsea, és legutóbb néhány nappal ezelőtt kaptak ki a Sevillától az Európa Liga döntőjében. Nem sikerül felülkerekedniük immár ötvenkét éve.

Guttmann Béla a csúcson hagyta abba. Edzői pályafutása 1974-ben ért véget.

                                                                                                                                 Havrics Dóra



No comments:

Post a Comment